Cordia
Haberler
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM NEDİR? (KKD)
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM NELERDİR?
Çalışanı, sağlık ve güvenlik açısından, tehlikelerden korunma sağlaması amacıyla kullanılan, giyilen, tutulan veya takılan alet, cihaz, araç ve gereçler bütünün ifade eder.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir.
Güvenlik ayakkabıları, eldivenler, koruyucu giysiler, Göz koruyucuları, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kişisel Koruyucu Donanımlar yönetiminde İşverenin Sorumlulukları
- Risk değerlendirilmesi yapıldıktan sonraki aşamada işverenler kişisel koruyucu donanımları çalışanlara ücretsiz olarak vermek zorundadırlar.
- İşveren, kişisel koruyucu donanımları hangi risklere karşı kullanılacağı konusunda temsilcileri ya da kullanıcıları bilgilendirip, bu donanımlar konusunda gerekli eğitimi sağlamakla yükümlüdürler.
- İşverenler “Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik” içeriğinde bulunan konulara göre bilgilendirme yapmalı ve bu yönetmeliğe uygun görüş ve katılım sağlamalıdır.
Kişisel Koruyucu Donanımlar Yönetiminde Çalışanların Sorumlukları
- İşçiler aldıkları eğitim doğrultusunda talimatlara ve kurallara uymak zorundadırlar.
- Kişisel Koruyucu Donanımlarda eksik ve arıza görmeleri durumunda işverene bilgi vermekle yükümlüdürler.
- İşçiler kullanmış oldukları ekipmanları doğru bir şekilde etkin olarak kullanmalı, bakım ve temizliklerini kendileri sağlamalıdırlar. Gerek görüldüğü takdirde yeni ekipmanlarla değiştirmelidirler.
CE Uygunluk İşareti Nedir?
Kişisel Koruyucu Donanımlar yönetmeliği ile alakalı içerik olarak yükümlülüklerin tamamının yerine getirildiğini, değerlendirme işlemlerinin uygun yapıldığına dair gösterilen işarettir
KORUYUCULAR; Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb.) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR (KKD)
A -SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI
Tam yüz Maskeleri,Solunum Tüpve Sırtlıkları,Temiz Hava Beslemeli Maskeler,Yarım Yüz Maskeleri,Gaz Buhar filtreleri ,Partikül(zerrecik)Filtreleri ,Kendinden hava beslemeli Başlık Maskeler,Bakım Gerektirmeyen Maskeler,Kaçış Maskeleri,Bakım gerektirmeyen Gaz-Buhar Maskeleri (filtreleri değiştirilmeyen Maskeler)
B-GÖZ KORUYUCULAR
Kaynak Filtreleri, Ultraviole Filtreleri,Infared Filtreler,Kaynak Siperleri,Başlıklar,Laser Filtreler,Elektronik kaynak Başlıkları ,Gözlükler
C-KULAK KORUYUCULAR
Kulaklıklar, Kulak tıkaçları, Kulaklı Baretler
D-BAŞ KORUYUCULAR
Baret, İtfaiyeci Bareti, Koruyucu Kasket
E-EL KORUYUCULAR
Kimyasal madde ve Mikroorganizma Eldivenleri, Anti statik-Mekanik İş Eldivenleri, Sıcak İş ve Isı Eldivenleri, Genel Amaçlı Eldivenler, İyonize Işınlara -Radyasyona karşı Eldivenler, Soğuk iş Eldivenleri, Yangınla Mücadele eldivenleri
F-GÖVDE KORUYUCULAR
Genel iş Elbiseleri, Yağmurluk,Kimyasal koruyucu elbise ,Sıvı Kimyasallara karşı koruyucu giysiler ,Fosforlu işaretli Elbiseler ,Isı ve Alevden koruyucu donanımlar
G-AYAK KORUYUCULAR
Güvenlik Ayakkabısı, Tozluklar
H-EMNİYET KEMERİ
Eminiyet Kemeri halatı frenleme sistemi,Yüksekten ani düşmeyi önleyici şok absorbarları ve emniyet halatları ,beltipi emniyet kemeri emniyet halatı,yüksekten ani düşmeyi önleyici geri sarmalı ve ataletli tip makaralar ,aparatlar ve örgü kolonlu halatlar ,paraşüt tipi emniyet kemeri ,emniyet kancası