Cordia
Haberler
BATARYALI – LİTYUM PİLLERE SAHİP ULAŞIM ARAÇLARININ OLUŞABİLECEK YANGINLAR İÇİN ALINAN ÖNLEMLER VE TAVSİYELER
Tüm dünyada araç üreticileri de dahil bu konuda konusundaki uzman firmalarla olası çözüm ve koruma yolları üzerine yoğun mesailerle çalışmaktadırlar.
Ancak Günümüzde çıkabilecek yangınların önlenebilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç ana noktadan bahsetmek isterim.
Şöyle ki ;
- Yangınların şarj sırasında ya da çarpışma sonrasında çıktığını tespit etmişler.
- Tüm dünya itfaiyelerinin ortak sorunu bu araç yangınlarının söndürülememesi olarak genel bir kanıya varılmış.
- Bu yangınlar patlama ile başlamış ve şarapnel parçası gibi 30 m ye kadar parçaların dağıldığını gözlemlemişler. Arac kasaları bu etkiyi azaltabilir ancak powerbank, telefon, scooter, bisiklet gibi diğer pilli ürünlerin yangınlarında bu şarapnel sıçramaları daha yoğun ve yaralayıcı olduğu gözlemlenmiştir.
- Lityum pillere sahip tüm araç ve üniteler, diğer yanan malzemeler gibi üstleri örtülerek hava ile teması kesilmesi sonucu asla sönmemektedir. Kendi içinde oksijen üretimi devam ediyor ve sürekli bir yanma söz konusunu gözlemlemişler.
* İtfaiye anında müdahale etse bile aracın Görünür şekilde söndürülmesi 4 saate kadar çıkabiliyor. Görünür diyorum çünkü pil sürekli alev alıyor, hatta 50 -60 gün sonra bile yanmakta olduğu tespit edilmiştir.
* Üstlerine normalden 4-5 kat su sıkılması, hatta su dolu havuzların içine konulması gerekliliği söz konusu olmuştur.
- AVM ‘ler , Toplu konutlarda , Rezidanslar ’da itfaiye birimlerin uyarılarına rağmen şarj istasyonlarını binaların alt katlarına koymamaları gereklidir.
- Bu alanlara itfaiyenin müdahalesi mümkün değildir. Buralarda oluşacak yangınlar için bu sitelerin sarj istasyonlarını, bu alanları mutlaka bina dışına taşımaları gerekmektedir.
Bu alanlarda şarj sırasında oluşabilecek yangınlarda diğer araçlara ve binaya sıçraması durumunda yangına sebep olan araç sahibi oluşacak tüm zararları karşılamak zorunda kalacağından dolayı sigortacınız sizlere açıklayacaktır.
Bu yapılarda, mutlaka yangın Battaniyeleri ,Yangın perdeleri olmalı , duman dedektörleri, yangın hortumları ile ve diğer yangın söndürme sistemleri ile desteklenmelidir.
Sizlere Öncelikle Tavsiye edebileceğimiz Önlemleri Sıralamak gerekirsek;
- Öncelikle sarj istasyonlarının kurulu alanlarında itfaiye birimlerden destek alarak, mutlaka yangın, duman dedektörleri, duman tahliye ekipmanları, yangın hortumları ve diğer yangın önleme sistemleri ile desteklenmelidir.
- Araç yangınları için acil durum tatbikatları yapılmalıdır.
- İçinde lityum pil olan tüm araç ve ekipmanların- olası yangında, yayılımı azaltmak ve müdahale süresini uzatmak için- patlama etkisini de karşılayacak şekilde yangına dayanıklı örtülerle kaplanarak ilgili araçların transferleri yapılmalıdır.
- Şarj istasyonlarında, Yangına ve parça tesiri ile kesilmeye dayanıklı kumaşlardan üretilmiş perdeler ile araçlar arasında güvenlik duvarı oluşturulması, yanındaki ve çevresindeki araçlara yangının sıçrama süresini uzatacaktır. Çevredeki araçların çekilmesine ve insanların kaçmasına ekstra süre kazandıracaktır.
- Otopark alanları yangının büyümesine karşı yangın perdeleri ile bölümlere ayrılmalıdır.
- Otopark alanlarında kalacak araçlarınız için aleve dirençli, yanmaz kumaşlardan yapılan araç örtüleri ile kapatılmaldır.
- Otoparklarda scooter, bisiklet gibi ürünlerin bekleme ve şarj alanları birbirinden ayrılmalıdır.
- Bu ekipmanların pillerinin taşınmasında muhakkak koruma çantaları kullanılmalıdır.
Cordia olarak 1300 °C dayanımları olan yanmaz kumaş ve yanmaz keçelerden oluşan teknik tekstil alanında çeşitli kumaşlarının ithalatlarını gerçekleştirmekteyiz. Ve bu ürünlerden kullanım alanlarına göre yangına ve ısıya dayanıklı yüksek ısı izolasyon ceketleri geliştirmekteyiz. Ve temsilcisi olduğumuz Avrupadaki Alman firmaları ile de sürekli olarak ürünlerin Ar-Ge gelişmelerini takip ediyor ve ülkemiz için en iyi alternatifleri değerlendirerek değerli paydaşlarımızla beraber endüstriyel alanda sunumlara başlamış bulunuyoruz.
Bizler için son Tüketiciler ve araç kullanıcıları olarak alınması gereken önlemleri 4 grupta toplayabiliriz.
***Araçlar dahil her türlü lityum pil içeren ekipmanların taşınması sırasında alınacak önlemler***
- Araçlar arası yangın perde ayırıcılar muhakkak olmalıdır.
- Garaj alanlarını bölen yangın perdelerine ihtiyaç vardır.
- Aracı örterek alevlerin diğer araçlara ulaşmasını engelleyecek şekilde yangın battaniyeleri,yangın örtüleri ,yangın şiltelerine muhakkak gereksinim duymaları gereklidir.
- Ayrıca araçları kullanan sürücülerin, kişilerin bu alanlardan araçlarını çıkaramayacakları durumlarda ise kendi araçlarını korumak için, araçlarını örtmek ve yangın efektini azaltmak içinde bu yangın battaniyelerinden kullanabilmeleri gerekmektedir.